30-09-14

Niet gehaald !

Praza do Obraidoro tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela hebben we vandaag na zowat 27 km wel gehaald ....

Ik vroeg me vandaag in de loop van de dag wel af, welke onderwerpen ik niet aan bod heb laten komen tijdens mijn dagelijkse berichtgeving .... Welke onderwerpen hebben het niet gehaald ?

Ik heb het alvast niet gehad over de uitschieters in onze verblijven .....

Zo was er het vuilste hotel in Redondela-Cesantes ...Maar wel met veruit de heerlijkste keuken .... Hoe rijm je nu zoiets ?

Het slechtst georganiseerde hotel. De prijs gaat weer naar hetzelfde hotel. Het was even erg als een hotel op de camino Frances, waar Stefan en ikzelf de eigenaar moesten helpen met het maken van de rekening. Hier ging het van : "did you pay the Bill ?" (Dat hadden we inderdaad gedaan) which menu did you take ? .... En zo nog meer . Het duurde trouwens een kwartier om de rekening te krijgen.

Of het hotel met de meest onbeleefde eigenaar .... Zonder twijfel Pension Jardin in Padròn.

Of het hotel met de minste kennis van een andere taal dan Spaans .... Met wimpel Pension jardin in Padròn. Ik kreeg daar een stortvloed van verwijten naar het hoofd geslingerd met als terugkerende elementen .... Habitacion en desayuno ... Twee woorden die ik toevallig kende. Maar ik kon het verhaal niet snappen. Dus vroeg ik de man of hij ook Engels sprak ...Antwoord : si poco. Oef dat is al iets, dacht ik . Dan kwam altijd hetzelfde woord : Belfast .... Ik moet eerlijk zeggen dat een verband mij nog onduidelijker werd. Dan maar Spaans gevloek (vermoed ik) en bellen bij de buren. De schoonzoon naar verluid (zwembroek, kaal , oorbel, tattoo). "Ne nette jong, zeggen ze bij ons" . Die bleek het Engels machtig. We mochten in de habitacion (kamer) maar de Belfast (breakfast - niet pietluttig worden hé) ergens anders gaan eten.

Daarom : trofee van het slechtste hotel.

De positieve uitschieters : villa d'arcos, casas do rio, mercearia da villa, casa da capella en zeker A torre du xudeu. Niet toevallig allemaal in Portugal !

Ook niet gehaald als onderwerp. De situatie van de camino - op enkele bananenschillen na ... Erg proper. Nogal wat anders dan onze Haspengouwroutes die bezaaid zijn met blikjes - vooral Jupiler blikjes (mannen weten blijkbaar NIET waarom in Vlaanderen ) en ook bananenschillen trouwens.

Ook niet gehaald. Als je van de camino frances komt, kom je santiago de Compostela binnen langs de grote poort .... Met de camino Portuguese kom je binnen langs de achterdeur.

Tenslotte en ik ga er nog veel vergeten : het (immens grote) verschil tussen de camino frances en de camino Portuguese ....

Als afsluiter : het aangekondigde slechte weer is er gekomen.... Maar niet op onze route ! En morgen hebben we nog 1 dag om de stad af te dweilen !


Adios !

29-09-14

Pàdron.

Pàdron was geen langere tocht in vergelijking met andere, maar de meer dan 200 of zowat kilometers beginnen hun eerste tol te eisen onder de vorm van lichamelijke kwaaltjes.

Maar morgen is het ook meteen de laatste wandeldag en bereiken we normaal na goed wat 25 kilometer het Praza Obradoiro tegenover de kathedraal. Een makkie wordt de tocht niet, want er zal ook nog wat klimwerk aan te pas komen. Het is trouwens zo dat de stijl van de meeste wandelaars een sterke transformatie heeft ondergaan naar waggelaars .... En daar reken ik mezelf absoluut ook onder.

Eerbetoon aan Tom.

Zowat halverwege de dag, passeerden we een caminopaaltje met de aanduiding dat de resterende afstand naar Santiago de Compostela minder dan 50km bedroeg. Chris bedacht, of je spijt moet hebben dat de tocht op zijn einde loopt, dan wel dat je opgelucht moet zijn het te kunnen halen ?

Een paar dagen geleden, we waren nog ergens onderweg in Portugal, was er een Nederlands Limburgs echtpaar en we hadden het over het aankomen in Santiago de Compostela. De mevrouw van het koppel was wat verwonderd toen ik vertelde dat, toen ik er vorig jaar met de fiets toekwam, het me weinig of niets deed.... Nochtans kan ik bevestigen dat de camino me vorig jaar wel echt degelijk raakte. Maar de aankomst zelf ? Niet echt. Voor haar daarentegen was de aankomst een erg emotioneel moment.

Ik ben er niet echt lang blijven bij stilstaan, tot gisteren. En na wat dagen stappen en bij mezelf zijn, word ik sowieso al wat filosofisch....

Ergens midden een bos, kruiste onze weg een verzameling van keurig gerangschikte Sint-jakobsschelpen. Zowat alle van deze schelpen hadden een opschrift, in vreemde en verschillende talen tot Chinees toe. Het deed me wat denken aan "Cruz de Ferro " (een stopplaats boven op de berg, op de camino Frances) waar mensen door de tijd heen steentjes achterlaten met berichten. Onbekenden vertrouwen er hun diepste gevoelsleven aan toe . Één van de opschriften op de schelpen trok mijn aandacht : "life is not a destination .... It is a journey. " En toen ik 's avonds wat zat te grasduinen in blogs en websites en terecht kwam op een site van een Vlaming met als opschrift : " in 15 dagen naar Compostela ", dacht ik terug aan het eerdere gesprek met het Nederlands Limburgs echtpaar.

Is het leven (camino) een bestemming ? Een bestemming, die je zoals in het geval van die Vlaming zo snel mogelijk moet bereiken ..... Of gaat het om de (lange ?) reis ? En voor degene die zich afvragen wat nu de echte betekenis van de titel : " Eerbetoon aan Tom " is. Laat dat nu precies het mysterieuze van de camino zijn, dat je hier op een dag op een of andere manier beleeft.

27-09-14

Pontevedra

Heel wat volk onderweg de laatste kilometers. Net zoals vorig jaar zijn er heel wat wandelaars die gebruik maken van lokale taxidiensten om moeilijke of langere stukken in te korten. Een gebruik waarvan vaak (ook vorig jaar) onze Amerikaanse vrienden gebruik maken. Eerste keer ook pelgrims met paarden gezien. De.laatste dagen genieten we van prachtig weer. Daar komt de resterende en laatste dagen verandering in (toch volgens de weersvoorspellingen - en die kunnen we niet echt accuraat noemen hier) De laatste 3 wandelwagen kondigen zich dan ook nat aan. De afstand bedraagt telkens tussen de 20 en 25 kilometers. Iets meer dan verwacht.

26-09-14

Ze redden het nooit.....

Een camino wandelen en fietsen onderscheidt zich in verschillende zaken. Één van de frappantste is, dat je met de fiets bijna dagelijks andere mensen (wandelaars, stappers) ontmoet. Nogal logisch, als fietser verplaats je je gemiddeld 70 km per dag, terwijl stappers gemiddeld 25 km voor hun rekening nemen. En fietsers zelf ontmoetten wij vorig jaar slechts sporadisch op de camino Francès.

Maar stappers blijven (vooral zij die er een zelfde dagritme op nahouden) in elkaars buurt. Sylvia (een Nederlandse ) zien we dagelijks. Andere soms .... vandaag was er de Amerikaanse van de eerste dag in Arcos, die opnieuw opdook (zelfde hotel).

Maar er doet ook een verhaal de ronde van twee bejaarde Australische dames. Al naargelang de bron zouden ze begin of ergens halverwege de 70 zijn. Maar alle bronnen zijn het over een zaak eens .... They Will never make it ..... Daarstraks heb ik mezelf een idee kunnen vormen van de vrouwen in kwestie en over hun fysieke paraatheid. Tja, hoe moet ik het zeggen. Toen ik ze ontmoette zaten ze tegenover me in een barretje wat te drinken. Een van de twee (de magerste) was aan de schouders helemaal "ingetaped". Waarschijnlijk het gevolg van het gewicht van haar rugzak en haar tengere fysiek. De andere zit duidelijk beter in de was. Wat opviel : de moraal was alleszins aangetast. Er waren plannen om een soortgelijk pad (als de camino) op te zetten in het "homeland". Kwestie van de "aussies" een verre en dure trip naar Europa te besparen.

De twee kranige aussies zijn dan uit het barretje vertrokken. Wij zelf zijn nog wat gebleven en een tiental minuutjes later ook vertrokken. Maar nu komt het . We hebben hen dan wat later ingehaald tijdens een steil stuk naar beneden. Ik heb dadelijk begrepen vanwaar ze hun reputatie "they Will never make it" hadden.

Voor de rest : het doet wat ongewoon aan... De hele tijd naar het noorden trekken, de zon zo goed als altijd in de rug. We bevinden ons nu in Redondela. Ons hotelletje ligt aan zee ....