29-09-14

Eerbetoon aan Tom.

Zowat halverwege de dag, passeerden we een caminopaaltje met de aanduiding dat de resterende afstand naar Santiago de Compostela minder dan 50km bedroeg. Chris bedacht, of je spijt moet hebben dat de tocht op zijn einde loopt, dan wel dat je opgelucht moet zijn het te kunnen halen ?

Een paar dagen geleden, we waren nog ergens onderweg in Portugal, was er een Nederlands Limburgs echtpaar en we hadden het over het aankomen in Santiago de Compostela. De mevrouw van het koppel was wat verwonderd toen ik vertelde dat, toen ik er vorig jaar met de fiets toekwam, het me weinig of niets deed.... Nochtans kan ik bevestigen dat de camino me vorig jaar wel echt degelijk raakte. Maar de aankomst zelf ? Niet echt. Voor haar daarentegen was de aankomst een erg emotioneel moment.

Ik ben er niet echt lang blijven bij stilstaan, tot gisteren. En na wat dagen stappen en bij mezelf zijn, word ik sowieso al wat filosofisch....

Ergens midden een bos, kruiste onze weg een verzameling van keurig gerangschikte Sint-jakobsschelpen. Zowat alle van deze schelpen hadden een opschrift, in vreemde en verschillende talen tot Chinees toe. Het deed me wat denken aan "Cruz de Ferro " (een stopplaats boven op de berg, op de camino Frances) waar mensen door de tijd heen steentjes achterlaten met berichten. Onbekenden vertrouwen er hun diepste gevoelsleven aan toe . Één van de opschriften op de schelpen trok mijn aandacht : "life is not a destination .... It is a journey. " En toen ik 's avonds wat zat te grasduinen in blogs en websites en terecht kwam op een site van een Vlaming met als opschrift : " in 15 dagen naar Compostela ", dacht ik terug aan het eerdere gesprek met het Nederlands Limburgs echtpaar.

Is het leven (camino) een bestemming ? Een bestemming, die je zoals in het geval van die Vlaming zo snel mogelijk moet bereiken ..... Of gaat het om de (lange ?) reis ? En voor degene die zich afvragen wat nu de echte betekenis van de titel : " Eerbetoon aan Tom " is. Laat dat nu precies het mysterieuze van de camino zijn, dat je hier op een dag op een of andere manier beleeft.

Commentaren

Bijna op je bestemming...

Gepost door: Rita Bogaerts | 29-09-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.