07-06-13

Do Brasil

In jakue (ons gastenverblijf van gisteren) was er een groep Brazilianen, die met de mountainbikes het wandelparcours volgden. Een niet te onderschatten moelijke klus. Helaas liepen wat contacten op niet veel uit. Het Engels van de Brazilianen en dat van ons was duidelijk "not compatible". Beter ging het ons af met de barman (ook Braziliaan) , die sprak weliswaar ook geen woord Engels maar met mijn "Lisboa verleden" waren we met 4 woorden al gauw een half uur aan de tater. Lisboa.... Kende ik toch zeker "Pasteis de Belem" , toen ik ook nog de woorden Obrigado, torados (weet niet zeker of het wel klopt)en fado te voorschijn kon toveren, was onze conversatie niet meer te stoppen.

Vanmorgen dus op weg naar Logroño. Maar dat hebben we finaal niet gehaald. We zitten een 9 km ervoor in Viana. De reden was, dat we vanop de heuvel waar Viana ligt , 9 km verder boven Logroño een onweder zagen losbarsten. De beslissing niet verder te fietsen bleek uiteindelijk een goede keuze. Want regen is één, maar daar nog wat bliksem en gedonder bovenop sprak ons niet direct aan.

Geen kwaad woord over de camino Francès. Zachte hellingen, heerlijk niet te warm weer. Vanmorgen fietsten we langs de meest kleurrijke bloemen ooit gezien. Hier staan de mooiste klaprozen ter wereld image.jpgJe fietst als in een "geurenwinkel" en links en rechts word je bedolven onder gezang van vogels. Het landschap is totaal verschillend van het Franse. Hier krijg je op regelmatige afstanden mooie dorpjes op hellingen... De straten waarop we rijden zijn bijna grote fietspaden, helemaal verlaten en als we soms de wandelpaden van de stappers kruisen, verwonderen we er ons telkens over hoeveel mensen zich op het pad bevinden...

Rond de camino bestaat in deze steden dan ook een echte "handel". We stopten daarstraks aan een refugie. 5 euro voor een bed. (Lakens niet inbegrepen) de eerste 2 etages waren reeds bezet. Je kon dus nog kiezen voor het 3e bed - heel boven. Wat moet je je daar bij voorstellen ? 100 plaatsen - 3 bedden boven mekaar ..... En er zijn er die snurken, 's nachts regelmatig opstaan, 's morgens om 4!u vertrekken, wat napraten, 's morgens niet goed zien en overal tegen aanlopen of nog erger het grote licht aandoen ... We zitten nu dus in een 3 sterren poussada.

Nog iets over die refugies. 95% van de compostelagangers zijn stappers. Die komen vaak vol modder 's avonds op hun bestemming toe. Het is hun niet toegelaten om met schoenen de slaapzalen te betreden. De schoenen moeten in 1 kamer verzameld worden. De New Yorkse Susannah (zie Roncevvalles) vertrouwde me daar het volgende over toe (de zin werd "gekapt" uitgesproken) : "you - don't - want - to - stay - long - in - THAT - place "

Commentaren

En schitterende dag dus, Roger, poëtisch beschreven... 'k Ruik de bloemen..., en 't slot van je stukje...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 08-06-13

Reageren op dit commentaar

...je zou bijna langzamer vooruit willen om nog méér te beleven tussen zoveel zielen met hetzelfde doel, je laat ons meeleven op een unieke manier...maar moed, tot morgen?
rené

Gepost door: rené vanoirbeek | 08-06-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.