24-02-13

23 februari 2013

Dag van de pelgrim

 

Als je een tocht naar Santiago de Compostela onderneemt kun je er natuurlijk niet omheen ... het was en blijft niet alleen een fysieke, maar toch ook een spirituele onderneming..

Vandaag was ik te Mechelen, waar door het genootschap van Santiago de Compostela, de dag van de pelgrim georganiseerd werd. Ik schat ruim een 400 à 500 deelnemers, waarvan het merendeel de tocht te voet aflegt. Er zijn er die de ganse tocht ondernemen met startplaats ergens in Belgie of Nederland... Anderen starten op bekende knooppunten zoals Vezelay, Saint-jean-pied-de port ..... Wat de fietsers betreft;  allen die ik ontmoette vertrekken vanuit hun woonplaats.

Je bent nooit te veel geïnformeerd, maar na een 4-tal informatiedagen denk ik toch voldoende inzicht te hebben, van wat ik kan verwachten op de tocht. De komende maanden (dat zijn er nog 3) ga ik mijn ontbrekende checklist vervolledigen en mij zeker bezig houden met de fysieke voorbereiding op de fiets...

 

09-02-13

Binding met het thuisfront.

Santiago de Compostella.

In het Nederlands : Sint Jacob van Compostela. De vele routes lopen oa langs verschillende "Sint-Jacobskerken". Twee van deze kerken bevinden zich in de directe buurt van Sint-Truiden : Zoutleeuw en de "Schurhovenkerk" van Sint-Truiden. Wie de route naar Compostela aflegt treedt in de voetsporen van een gebruik dat bijna 1000 jaar oud is.

Zaterdag 9 februari 2013

 

Voorbereiding op tocht naar Satiago de Compostella.

In mijn tocht zal ik het alvast niet gemakkelijk hebben met de eenzaamheid. Een link naar het (kleine) thuisfront ervaar ik als noodzakelijk.

In die optiek heb ik besloten mijn ervaringen neer te schrijven in een blog. Vooreerst kan ik dan wat "praten" met de mensen thuis en de mensen thuis hoeven zich niet af te vragen : Waar zit hij ? Leeft hij nog ? Hoe zou het met hem zijn ?

Voor de vrienden en kennissen die wat willen meereizen : lees mijn verhaaltjes. Ik reken erop dat ik dagelijks in tavernes , eet- en drankgelegenheden op het net kan aanloggen om de blog aan te vullen

Laat me zeggen dat de voorbereiding vordert. Ik heb een checklist van om en bij de 80 verschillende items om mee te nemen.  Van die 80 items heb ik er reeds een 65 tal aangeschaft. Voor de rest is het nog te vroeg op het seizoen en over sommigen ben ik nog aan het nadenken.  Mijn doelstelling is om mijn totaal "bagagegewicht" te beperken tot 10 kg. Dat wordt dus een moeilijke oefening van : "Wat neem ik niet mee ! "

 

koga-randonneur.jpg